CORONA-INSPIRATIE

Saturday, December 26, 2020

Corona heeft ons verplicht onze manier van vergaderen volledig om te gooien.

Hieronder vind je inspiratie voor jouw vergadering.

 

DANK JE WEL!

Alle tips op deze pagina komen van jullie! Waarvoor dank.

Heb jij een leuke corona-proof vergadering of activiteit gehad?

Stuur je verhaal naar ledenbeheer@hotmail.com zodat wij ze kunnen publiceren.

 

LET OP!

De wetgeving rond Corona verandert continu.

Kijk dus vooraf na of het idee op het moment van je vergadering toegelaten is.

 

ALGEMENE BEDENKINGEN

DOEL van de vergadering

Het allerbelangrijkste:  Heb een doel voor je vergadering.  Een programma dus.  Doelloosheid en wat informele babbels (zo nodig in een live vergadering) zijn uit den boze en snel saai.

Werk aan het groepsgevoel.

 

VERLOOP VAN DE VERGADERING

Voorzie een goede gespreksleider met veel emotionele intelligentie maar doortastend.  Hij of zij kan muten en unmuten voor een heilzame interactie.

Varieer ook in tempo.  Het hoéft niet elke week .  Als je niet elke week een interessant programma kunt bedenken,  sla dan eentje ( niet meerdere ) over.  Anders haakt men af.

Voorzie positive talk.  Geen doemdenken over Covid 19. We kennen nu onderhand de onprettige gevolgen. Benadruk de “opportunities” zoals :  geen verplaatsing,  besparingen ( restaurant ) die naar sociale doelen kunnen gaan.

Zorg dat niemand achterblijft.  Bel de leden die niet meer verschijnen (niet mailen). Zijn ze bang voor de technologie ?  Help hen,  voorzie een opleiding,  zeer basic,  met een lid die die competentie heeft. 

Inhoud werkt: een virtule vergadering mist soms wat interactie. Door enkele diepgaande thema’s aan te brengen kan een interessant gesprek worden gestart. Doordat de mening van de leden zou worden gevraagd, waren er meer dan gewoonlijk mensen aanwezig. Een greep uit de onderwerpen: uitgaven van de clubwerking, de inkomende ploeg stelt zijn beleid voor, de fundraising heeft vernieuwing nodig, ...

 

GEBRUIK DE MOGELIJKHEDEN VAN DE SOFTWARE

Binnen de vergadersoftware als Zoom, Google Meet, Teams, ... zijn vele opties:

- Break-out rooms: Je kan in de virutele vergaderingen de groep opdelen in kleine groepen. Je kan deelenemrs toevoegen en verplaatsen in groep.

- Polls: stel vragen aan de aanwezigen en krijg direct antwoorden van de club. 

Ook voor een quiz bestaat goede software. bvb Kahoot.com (in essentie schoolsoftware, doch werkt zeer goed voor multiple choce quizzen).

Heb je binnen je club niemand die hier genoeg van kent, contacteer de comissie Ledenbeheer en we brengen je in contact met een "kenner".

 

INSPIRATIE VOOR VERGADERINGEN

DRIVE-IN NIEUWJAARSRECEPTIE: UW voorzitter kookt voor jullie

ROTARY Roeselare-mercurius

Een drive-in nieuwjaarsreceptie, corona-proof. De voorzitter gaat voor u koken en u kunt het hoofdgerecht en dessert komen ophalen. Daarna kunt u het thuis opwarmen. U krijgt ter plaatse evenwel een champagne aperitief aangeboden. U kunt dit nuttigen in de auto's zelf (niet uitstappen aub!) op daarvoor voorziene parkingplaatsen, met zicht op een paar van uw Rotary vrienden (en vriendinnen). Bij het uitrijden moet u (begrijp: u mag, maar met lichte aandrang) een nieuwjaarsboodschap (én een mop!) inspreken in de daartoe voorziene Rotary praatpaal. Die wordt later op de avond nog onder de Rotary-leden verspreid … ! Later op de avond werden de booschappen met de moppen op youtube gezet. De whatsapp ontplofte tot laat in de nacht.

 

GRAPPIGE BOX

ROTARY Roeselare-mercurius

Alle leden ontvangen een box met grappige inhoud. Op een afgesproken uur dient iederen tegelijk de box open te doen, en dan zo grappig mogelijke foto's trekken en die rond te sturen binnen de Whatsapp van de club.

 

GRAPPIGE BOX

ROTARY Roeselare-mercurius

Alle leden ontvangen een box met grappige inhoud. Op een afgesproken uur dient iederen tegelijk de box open te doen, en dan zo grappig mogelijke foto's trekken en die rond te sturen binnen de Whatsapp van de club.

 

on-line Mentalisme-show

Rotary TORHOUT 

De club levert zich over aan de gastheer-mentalist. Belooft speciaal te worden. Nodig om deze avond te volgen : pen, papier en een spel kaarten. De mentalist vroeg de vooritter om 1 pakket naar 1 persoon te sturen. Die wordt dus de proefpersoon voor deze avond. Het belooft zeer interactief te zijn voor iedereen die meedoet.  

 

vergadering met je zusterclub

Rotary Gent 

Virtuele vergaderingen zijn ideaal voor sprekers in het buitenland.

Een sporter die aan een buitelands evenement deelneeemt, de zusterclub,  iemand van Rotary International, medewerkers van een internationaal sociale actie dat je met de club steunt.

 

GROEPSGEVOEL

RotarACT

Voor het hele district werd een masker voorzien in de kleuren en met de kleuren van Rotaract. Samen hetzelfde masker dragen is goed voor het groepsgevoel.

 

On-line moordspel

RotarACT

De District Rotaract Representative is vermoord. Wie is de moordenaar. Door een virtuele Cluedo met verschillende tips en raadsel kon je te weten komen wie de DRR heeft vermoord.

 

SPEELBOX

RotarACT

Omdat de sociale dag niet kan doorgaan is aan iedere club een speelbox aangeboden zodat de organisaties waarmee wordt samengewerkt.

 

ON-LINE OPTREDEN

ROTARACT TORHOUT-HOUTLAND

De club heeft een virtueel optreden georganiseerd. Je koopt vooraf een ticket en daarmee kan je een  online optreden meevolgen. 2 groepen spelen live en daarna speelt een DJ nog wat plaatjes zodat je van thuis kan feesten.

 

QUIZ

ROTARY IEPER

Er wordt een quiz georganiseerd. De verschillende leden worden per team in een break-out room gezet. Ze nemen een foto van hun antwoorden en sturen die door. Zo speelt je tot het slimste team gekend is.

 

KOOK SAMEN THUIS

ROTARY GAVERE-SCHELDE

De chefkok van het restaurant van de vergaderlocatie stelt een menu op. De ingredienten worden thuis aangeleverd. Het koken doe je allemaal samen ieder bij zichzelf thuis onder begeleiding van de chefkok.

 

POEZIE-AVOND

Rotary Oostende

Ieder lid kiest een gedicht naar keuze en draagt het voor aan de club. Doordat de vergadering virtueel is, "durven" ook de iets meer bedeesde leden een gedicht voordragen.

 

QUIZ@HOME

ROTARY CLUB SINT-GILLIS-STEKENE CAMASIACUM

Een quiz thuis tegen de tijd met mooie prijzen. Website

 

FAKKELTOCHT

ROTARY KORTRIJK LEIE

Je koopt fakkels en doet zo een wandeling in diverse bubbels. De wandelingen kruisen elkaar op knooppunten. Zo kom je elkaar steeds tegen.

 

DE SERIEUZE VERGADERING

Door eens de hete hangijzers van de club (bvb toekomst van de club of de fundraiser) aan te kaarten krijg je veel leden in de virtuele vergadering. Doordat het een virtuele vergadering is verloopt de vergadering meer gestructureerd en wordt er niet met luide stem gesproken.

 

VERGADER SAMEN MET DE BURGEMEESTER EN DE ANDERE VERENIGINGEN

ROTARY ROESELARE RSL

Wij vroegen de burgemeester als spreker en nodigden andere verenigingen van de stad uit op een vergadering. De burgemeester sprak over de toekomst van de stad, zowel algemeen als voor de verenigingswerking specifiek.

 

NOSTALGIE-AVOND

ROTARY GISTEL

Haal eens de oude filmpjes en foto's van de zolder. Toon ze op een virtuele vergadering en start de gesprekken.

 

WIJN-, BIER-, RUM- OF CHOCOLADE-TASTING

DIVERSE CLUBS

Laat bij de leden een pakketje thuis leveren, en proef - samen met een spreker - de thuisgeleverde proevertjes tijdens een online vergadering. Voorzie bij de drank een bijpassend hapje. OF omgekeerd.

 

ROTARY CLUB HEALTH CHECK

DIVERSE CLUBS

Je laat vooraf de leden de "Rotary Club Health Check" invullen. Aan de hand van de resultaten kan een online gesprek of discussie gestart worden over de toekomst van de club. Noteer dat deze vergadering een grondige voorbereiding vraagt! 

 

STAND-UP COMEDY

DIVERSE CLUBS

Stand up comedian uitnodigen. Deze komen voor kleine bedragen en petit comité.  Die hebben nu anders géén werk. Als tussendoortje kan zeker ook een fragment uit You Tube getoond van een tof stukje van een stand-up comedian ( bv. Arnout Vandenbossche over hoe je een ppt maakt… hilarisch ) tonen.

 

BOEIENDE SPREKERS

DIVERSE CLUBS

Dit kan nu meer dan ooit.  Niemand hoeft zich te verplaatsen.  En van ver ook.  Aan de andere kant van ’t land,  in het buitenland zelfs : getuigen van rampen,  een Vlaamse in Amerika.  Elk Rotarylid heeft minstens één persoon ( familie,  relaties,  BV’s … ) die iets boeiends te vertellen heeft.  Vraag elke SV aan een lid om voor de volgende spreker te zorgen.  Neem iedereen au sérieux.

Maak ook gebruik van de verschillende districtscommissies die sprekers kunnen afvaardigen of info kunnen bieden... van bij hen thuis !  Zo is een gesprek over dilemma’s ( ethiek ) of beroepsactie ( iemand stelt haar beroep voor,  dat in de actualiteit staat.  Nu :  een contact tracer,  apotheker,  traumapsycholoog…

Hier vind je een lijst van sprekers.

Heb je zelf een leuke spreker? Stuur door naar ledenbeheer@hotmail.com.

Bij een echt goeie en belangrijke spreker kan je ook clubs uit de omgeving (zeer ruim in virtuele tijden) uitnodigen.  Hapjes voorzien en geleverd door een lokale traiteur/slager enz…  Vraag er dan gerust geld voor (het zal nooit meer zijn dan een live-maaltijd ).  Zo spijs je de clubkas ook nog wat.

 
maidenspeeches

DIVERSE CLUBS

Maak van de gelegenheid gebruik om je maidenspeeches te organiseren.  Daar komt veel volk op af traditioneel.

Ook een tweede maidenspeech is aantrekkelijk.  Dit zijn speeches van leden die op pensioen gaan of stoppen met hun onderneming of job.  Belangrijk en interessant hierbij ( leerzaam voor allen ) :  welke beslissingen heb ik in mijn “leven” genomen en welke gevolgen hadden ze. 

 

ONLINE MOORDSPEL

ROTARY BRUGGE 'T VRIJE - ROTARACT D2130

Je bent naar de statige Rotary Residentie geroepen, waar het lichaam van de eigenaar, dokter Harris, op de trap is gevonden. Je moet je speurdersvaardigheden gebruiken om erachter te komen welke van de verdachten het misdrijf heeft gepleegd, met welk wapen en waar in huis de moord werd gepleegd. Slagen we als Rotarische dedetectives erin om de zaak op te lossen?

 

Sinterklaasvergadering

ROTARY Roeselare RSL

Tip voor de statutaire vergadering van begin december: laat Sinterklaas in tenue de vergadering leiden. Wij zullen bovendien onze leden verrassen door met ons Bestuur vooraf een Sinterklaaspakketje aan huis af te leveren (chocolade etc).

 

ROTRACT MAGAZINE: ROTA-ACT

Ook Rotaract organiseerde enkele toffe activiteiten tijdens corona. Lees er meer over in hun magazine. Lees het tijdschrift via volgende link: D2130_magazine_2021.pdf - Google Drive

 

Sneukeltour gedurende een hele maand

Rotary Gavere

Omdat de leden elkaar niet konden zien met de club heeft de club wandelingen en fietstochten uitgestippeld. Iedereen die een groepje van 4 maakte ( leden en of partners), kreeg per lid een rugzakje met zoete of zoute versnaperingen (steeds een ½ fles champagne inclusief en echte glazen). Vele leden wandelden en/of fietsten de de verschillende routes meerdere keren gedurende 1 maand, met vrienden, familie of clubleden. 

 

HT&D MOPPENVERGADERING

ROTARY BRAKEL-ZWALMVALLEI

De club plant een eigen HT&D (Hygiëne thuis en daarbuiten) gebaseerd op het gekende moppenprogramma. De vergadering wordt gevuld met klassieke moppen en grappen vanuit de huidige actualiteit.

 

RAAD HET inkomend BESTUUR

ROTARY DIKSMUIDE 86XX

De vergadering werd opgebouwd aan de hand van een leuke powerpoint. Aangezien de verkiesbare functies vooraf ingevuld waren en de verkiezingen per acclamatie plaatsvonden, werd de bekendmaking in quizvorm opgemaakt. Aan de hand van opbouwende trefwoorden waarrond verteld werd, konden de leden via de chat de persoon die de betreffende functie invult, raden. Het was een succes en vooral, alle leden waren aanwezig!

 

Klik rond bij de Commissie Ledenbeheer:  CORONA - ENQUETE - NIEUWE LEDEN - HEALTH CHECK - FAQ - CONTACT

 
Heb je nog vragen? Stel ze op ledenbeheer@hotmail.com